De meest unieke smaak uit Afrika

Coffee Burundi

 

Een kopje koffie uit Burundi ziet er misschien uit als elk ander kopje. Maar dat is het niet: het is het begin van een nieuwe dag in het kleine Afrikaanse land Burundi. Burundi maakt deel uit van het Grote Merengebied, waar meer dan 60 miljoen mensen wonen. Het produceert ongeveer 50 miljoen zakken koffie per jaar en is daarmee een van de belangrijkste koffieproducerende landen in Afrika. Dit feit heeft veel te maken met de liefde van de Burundezen voor koffie en de bereidheid om er hard voor te werken. Coffee Burundi is een koffie die veel koffiebonen liefhebbers zeker zullen waarderen.

Koffieproductie in Burundi

Burundi produceert de beste koffie ter wereld. Het land is vulkanisch, met hoogtes die variëren van 2.000 tot 3.800 meter. Het klimaat is vochtig met een droog seizoen en een regenseizoen.

De koffieplanten van het land worden zowel op de hellingen van de bergen als op de hellingen verbouwd. De koffie wordt met de hand geplukt, zodat kwaliteit en versheid gegarandeerd zijn. De vruchten worden vervolgens verwerkt, gefermenteerd, gebrand en verpakt.

De productie van hoogwaardige koffie vereist de hoogste normen voor teelt en verwerking. De hoge ligging, het relatief koele klimaat en de vulkanische bodem zorgen voor optimale omstandigheden voor de teelt van de koffieplant.

Aan dezelfde kant van de koffieketen produceert Burundi ook enkele van de beste Arabica-bonen ter wereld. Arabica-bonen produceren een koffie die zachter en minder zuur is dan de robuuste maar minder delicate robusta-bonen.

De impact van de burgeroorlog

Tijdens de burgeroorlog van de jaren 90 en begin 2000 kwamen naar schatting 300.000 mensen om het leven en raakten nog eens 400.000 mensen ontheemd. Als direct en indirect gevolg van dit conflict waren en zijn de 2 miljoen inwoners van de hoofdstad Bujumbura niet in staat om in de koffiesector te werken. Net als in veel andere sectoren leidde dit tot de sluiting van veel koffieplantages, waarbij veel arbeiders hun baan verloren.

Toen de vrede terugkeerde, hadden veel mensen moeite om hun oude broodwinning weer op te pakken. Maar anderen zagen het potentieel van het vredesakkoord om de economie van het land weer op te bouwen. Er werden nieuwe koffieplantages opgezet, vaak met steun van Nederland en andere donoren. De nieuwe koffieplantages waren beter beschermd tegen het grote risico van natuurrampen en gingen efficiënter om met water. Vandaag komt de meeste koffie van deze nieuwe plantages, die beschermd worden door hoogtechnologische alarmsystemen.

Koffie als symbool van vrede en eenheid.

Burundi produceert enkele van 's werelds beste arabicabonen en enkele van 's werelds beste robustabonen. Arabica bonen produceren een koffie die milder en minder zuur is dan de robusta bonen. Er is ook een hoogwaardige hybride koffie op de markt, die een kruising is tussen de twee belangrijkste boonsoorten.

De arabicabonen worden verwerkt tot groene koffiebonen, gebrand en verkocht in speciaalzaken in de hoofdstad Bujumbura. Iedereen kan ze kopen, maar meestal worden de hoogwaardige arabicabonen gebruikt voor het maken van koffiespecialiteiten voor de binnenlandse markt en voor de export.

Van de robustabonen wordt de bekendste koffiesoort ter wereld gemaakt: robusta instantkoffie. Deze werd jarenlang in kleine pakjes verkocht in supermarkten, buurtwinkels en op straatmarkten. In de jaren 2000 konden nieuwe boeren robustabonen verbouwen en werd deze koffiesoort meer algemeen.

Conclusie

De bevolking van Burundi produceert enkele van 's werelds beste koffie. Het land is ook de thuisbasis van geweldige ambachtslieden, muziek en wilde dieren. Deze attracties maken Burundi tot een populaire toeristische bestemming. En de bevolking van Burundi houdt van koffie en werkt hard om het te produceren.